Logo de la Colla Castellers de Barcelona

Recepció als Castellers de Barcelona al Palau de la Generalitat

Recepció als Castellers de Barcelona al Palau de la Generalitat

Recepció al Palau de la Generalitat

Els Castellers de Barcelona alcen un 4 de 7 al Palau de la Generalitat

Jordi Planas | 2019-07-03

Els Castellers de Barcelona han descarregat, aquesta tarda, un 4 de 7 al Pati dels Carruatges del Palau de la Generalitat de Catalunya. Ha estat durant la recepció que els han ofert el President, Quim Torra, i la Consellera de Cultura, Mariàngela Villalonga, amb motiu del 50è aniversari de la colla degana de la capital.

L’acte ha comptat amb el parlament de Ramon Gil, President dels Castellers de Barcelona, que ha explicat com han estat aquests primers 50 anys fent pinya de la colla. Ha recordat, en concret, com el dia 8 de juny del 1969 els quatre primers membres de la formació van alçar el seu primer pilar de quatre al Vendrell, i com la Colla Vella dels Xiquets de Valls els va deixar les mans de la pinya després d’haver comprovat, en un camp de garrofers, que la prova neta es descarregava correctament. 

Seguidament, el President Quim Torra ha lloat el paper que els Castellers de Barcelona han tingut durant tota la seva història en la difusió del fet casteller i la cultura catalana arreu del món. Ha aprofitat per recordar la importància que és en tots els àmbits de la societat fer pinya per arribar a un mateix objectiu i ha remarcat que “els castellers envieu al món una imatge dels millors valors de Catalunya”.

Els de la camisa vermella han agraït el compromís de Torra amb la cultura catalana i han descarregat, a més del 4 de 7, 3 pilars de 4 (un d’ells al balcó).

Els barcelonins van arribar als 50 anys d’història el passat 8 de juny, data en què, el 1969, aixecaven el seu primer pilar de 4. Van ser la primera colla a consolidar-se fora de la coneguda com a zona tradicional (Tarragona, Valls, Vilafranca del Penedès, el Vendrell…) i van ser clau perquè definitivament el fet casteller arrelés arreu del país, amb prop de 20 colles apadrinades. 

Els Castellers de Barcelona també van ser la primera colla totalment amateur, per voluntat explícita de Josep Sala i Nicolau Barquet, fundador i impulsor de la Colla el 1969, un fet que revolucionaria el món casteller per sempre. Durant els seus 50 anys d’història, han assolit èxits a nivell tècnic com el 3 i el 4 de 9 amb folre, o el 9 de 8, i han estat pioners trencant estereotips pel que fa el paper de la dona. Han tingut dues dones caps de colla, van ser la primera colla a coronar un castell de 9 amb una dona a baixos i enguany han fet història en descarregar tres castells de 7 (entre ells per primer cop un 5 de 7) amb troncs i nuclis íntegrament formats per dones. 

Amb la seva activitat, els barcelonins han fet d’ambaixadors de la cultura catalana arreu del món: París, Londres, Berlín, Nuremberg… i han estat presents en actes històrics per a la ciutat com la inauguració dels Jocs Olímpics el 1992 o els Mundials de Natació el 2013, on van alçar un castell de 7 net dins una piscina olímpica.

Castellers de Barcelona: 4d7, 3pd4

← Anar a "actuacions"