Logo de la Colla Castellers de Barcelona

Ubald Aymerich

Ubald Aymerich, cap de troncs dels Castellers de Barcelona entre 2012 i 2015.

Ubald Aymerich: "Començar amb els castells de 8 tan aviat va portar a encarar altres reptes com el 4 a la piscina"

Aīda Buaro | 2021-02-14

Enguany, la pandèmia evitarà que per 9è any consecutiu descarreguem el 4 de 8 a la Festa Major d’Hivern de Barcelona: Santa Eulàlia. Per parlar sobre el 4 de 8 i recordar perquè es va començar a fer, parlem amb Ubald Aymerich, cap de troncs dels Castellers de Barcelona des de 2012 i fins 2015, i reconegut per la Colla com a ‘arquitecte’ de molts dels grans reptes que es van encarar i assolir durant aquells anys.

 

P: L’any 2013 vam fer el 4d8 a Santa Eulàlia per primera vegada a la història i, fins a dia d’avui, és una cita que hem repetit anualment. Com va sorgir la idea de dur-lo a plaça a la primera diada de l’any? Va ser fruit dels assajos previs o era un objectiu que us havíeu plantejat la temporada anterior?

Ubald Aymerich: No va ser un objectiu que ens haguésim  plantejat. L’any anterior el 4 va funcionar molt bé. El plantejament a l’assaig va ser repetir l’alineació de l’any anterior des del primer dia. I es va descarregar el 4 de 7 net a cada assaig, i posant quints a la pinya, això és als tres assaigs pre-Santa Eulàlia. La meva condició per tirar un Castell a plaça era fer-lo net en dues ocasions a l’assaig. Es complien els requisits per tirar-lo a plaça. I el vam tirar. (De fet, el 3 també reunia el requisits, però el vam descartar per no ser massa agosarats…)

 

P: Aquella mateixa temporada la vam tancar descarregant la primera tripleta màgica de la Colla i recuperant el  4 de 9 amb folre després de 6 anys (4 de 9 amb folre carregat a la Diada de Minyons de 2007). Creus que el rodatge que va permetre el fet de descarregar quatres de vuit des de la primera diada de l’any va ser clau per a l’evolució tècnica del tronc? I a nivell general, creus que va proporcionar una dosi extra de confiança per afrontar el gran repte?

Ubald Aymerich: Evidentment es va poder treballar molt el 4, però el tronc per fer el 4 de 9 ja hi era la temporada anterior, faltava gruix de gent a la soca per fer-lo. El fet de començar amb els castells de 8 tant aviat va portar a encarar altres reptes com el 4 a la piscina, amb la intenció de motivar a la gent que ens faltava.

 

P: En aquell moment, no deuríeu pensar que aquell carro gros fos el precedent de cada diada de Santa Eulàlia. Consideres que s’ha convertit en una tradició? Creus que és positiu per la Colla repetir la fita cada any? De quina manera podria afectar no fer-lo?

Ubald Aymerich: És positiu si el tens, perquè et treus una estrena de sobre i pots dedicar-te al 3 gairebé en exclusiva. No fer el 4 a Santa Eulàlia només implica endarrerir l’estrena del 3. Ara bé, s’ha de tenir el 4 ben treballat. Ara mateix, després de la pandèmia, d’un any sense castells,  voler córrer és ensopegada segura.

 

P: A nivell de troncs, és positiu apostar per castellers menys experimentats pels primers castells de 8 de l’any o és millor comptar amb aquells més experimentats d’un inici? Per què?

Ubald Aymerich: Les estrenes és millor fer-les amb castellers experimentats, un cop estrenat el castell sí que hi han d’entrar els més nous. Les estrenes tenen el factor nervis, i posar nous a un castell augmenta els nervis, i massa nervis no són bons. A l’estrena amb els nervis de l’estrena i ja n’hi ha massa… Per tirar un Castell a plaça molt aviat, has d’aprofitar la feina de l’any anterior. Un cop estrenat un castell, és obligat entrar-hi gent nova si no vols que les circumstàncies (baixes, lesions…) t’obliguin tota la temporada, has de fabricar recanvis obsessivament…

← Anar a "noticies"