Logo de la Colla Castellers de Barcelona

Josep Sala en la inauguració de la placa que rebatejava el pati d'assaig amb el seu nom

La Diada d’Inici dels Castellers de Barcelona passa a dir-se Diada Josep Sala

Maria López Moya | 2021-03-21

Des d’enguany, els Castellers de Barcelona celebraran cada mes de març la Diada Josep Sala, en memòria del seu fundador. Tot i que aquest any la ja rebatejada Diada Josep Sala no haurà pogut veure castells, els músics de la colla han fet sonar el toc de castells a la Plaça Valentí Almirall a les 12h, on s’hauria celebrat l’actuació. Els Castellers de Barcelona confien que l’any vinent es puguin tornar a alçar castells en una diada que servirà per homenatjar cada any una figura cabdal per a la colla degana de la ciutat però també per al món casteller i la cultura popular barcelonina.

Josep Sala i Mañé, que va morir de coronavirus el passat mes d’abril a Vilafranca del Penedès amb 82 anys, va ser el primer cap de colla dels Castellers de Barcelona, entre 1969 i 1976 i mitja temporada el 1986. Sala també va ser el terç del primer pilar de 6 carregat per la Colla, el 1982, i va ser president entre 1987 i 1989. El seu impuls, juntament amb Nicolau Barquet, va servir per fundar la colla degana de la ciutat -la més antiga fora de la zona tradicional en actiu- i, de retruc, va donar el tret de sortida a la florida de colles castelleres arreu de Catalunya, de la qual també en va ser partícip assessorant a multitud de les colles de la nova fornada. Entre elles hi va haver els Moixiganguers d’Igualada, amb qui sempre va mantenir una estreta relació.

Fill de Ramon Sala, un dels primers caps de colla dels Castellers de Vilafranca, Josep Sala va fer castells amb els verds com a canalla i també va participar en alguns castells dels Nens del Vendrell. Després de traslladar-se a Barcelona amb la seva família, de 1958 a 1963 va formar part del Cos de Castellers de Ballets de Catalunya.

La seva llarga trajectòria li va valdre no només l’estima de la seva colla i del món casteller, sinó també el reconeixement dels mitjans i les institucions. El 2008 va rebre el Premi Sant Martí que atorga el districte de Sant Martí a Barcelona, i el 2015 el Premi a la Trajectòria Castellera de la Revista Castells.

Des d’aquell any, el pati d’assaig dels Castellers de Barcelona duu el seu nom i està presidit per les paraules d’agraïment de Josep Sala a l’entrega del Premi a la Trajectòria Castellera de la Revista Castells: “El reconeixement de la meva trajectòria és fruit de l’esforç casteller col·lectiu. Us vull felicitar a tots i a totes, a la Colla, als d’abans, als d’ara, als que ja no hi són i als del futur. Us estimo”.

← Anar a "noticies"