Logo de la Colla Castellers de Barcelona

Presentació del Protocol de Prevenció, Detecció i Actuació contra l'Abús Sexual Infantil

Els Castellers de Barcelona presenten el primer Protocol contra l’Abús Sexual Infantil del món casteller

Jordi Planas | 2021-10-17

Els Castellers de Barcelona han presentat aquest matí a la Colla el Protocol de Prevenció, Detecció i Actuació contra l’Abús Sexual Infantil, un document pioner en el món casteller. Ramon Gil, president de l’entitat, ha exposat que el protocol “és un pas molt important, la Colla ha de ser un espai segur per a tothom”. “La intergeneracionalitat de les colles castelleres les converteix en espais pedagògicament rics, però alhora comporta uns riscos, juntament al contacte físic -que va més enllà de l’habitual- o la diversitat d’espais, que és necessari identificar per tal de minimitzar”, ha explicat Gregori Samper, educador social i responsable d’Equitat a la Junta de la Colla.

El Protocol té per objectiu preservar els Drets dels Infants i els Adolescents, prevenir, detectar i protegir-los davant de qualsevol tipus de violència o maltractament, activar els recursos per a la seva atenció, capacitar i educar els infants per a identificar situacions de risc, sensibilitzar i formar les persones adultes sobre l’abús sexual infantil i, en definitiva, convertir l’espai social de l’entitat en un espai segur i lliure d’agressions.

Aquests objectius passen, en primer lloc, per la consecució de dinàmiques positives i segures per la canalla, amb la detecció de les situacions de risc i la sensibilització, formació i capacitació tant de persones adultes com dels propis infants. Però també per l’establiment de circuits per notificar sospites o informacions relacionades amb la possibilitat de situacions d’aquest tipus. A més, si es tenen aquestes sospites o informacions, el protocol estableix l’obligatorietat de notificar-les. L’incompliment d’aquest principi, podrà ser motiu de sancions que poden oscil·lar entre la prohibició d’exercir càrrecs de responsabilitat a l’entitat i l’expulsió definitiva. I finalment, passen per donar suport a les possibles víctimes de qualsevol situació d’aquestes característiques. Bet Luque, psicòloga i membre de la Comissió d’Equitat, ha recordat que “només un 0,007% de les denúncies d’Abús Sexual Infantil són falses”.

En cada àrea tècnica i administrativa de la Colla hi haurà, a partir d’ara, un tècnic/a d’equitat, que serà la persona encarregada de rebre aquestes notificacions i traslladar-les a la Comissió d’Equitat i la Junta, sempre seguint els principis de transparència i discreció, per tal de protegir la intimitat de la persona o persones afectades. Aquestes persones rebran formació per poder abordar les situacions de manera adequada.

El protocol ha estat fruit de la tasca de la Comissió d’Equitat de la Colla des d’aquest mes de gener, a través de sessions obertes quinzenals, en les que s’ha construït de manera participativa. Un cop aprovat per la Junta i presentat als membres de l’entitat, queda pendent la seva ratificació per l’assemblea de la Colla en la propera sessió ordinària. Bet Luque ha recordat que “el protocol no deixa de ser un document però l’important és tenir-lo interioritzat i dur-lo a terme. Si no el duem a terme de manera activa no servirà de res”. “Aquest protocol convida a fer un canvi cultural dins de la Colla, entendre que hi ha situacions de risc que hem de ser capaços d’identificar i evitar, pensant en qualsevol tipus d’agressió: per gènere, raça…”, ha ampliat Josep Maria Casanellas, metge i també membre de la Comissió.

Els Castellers de Barcelona han posat el document a disposició de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, per tal que totes aquelles colles que ho desitgin puguin adaptar-lo a les seves pròpies particularitats.

← Anar a "noticies"