Logo de la Colla Castellers de Barcelona

Josep Sala en els inicis dels Castellers de Barcelona

Josep Sala, en els inicis dels Castellers de Barcelona

Els Castellers de Barcelona tornaran a alçar castells en homenatge al seu fundador

Jordi Planas | 2021-10-22

Els Castellers de Barcelona faran aquest diumenge la seva primera actuació completa després de la pandèmia i la dedicaran al seu fundador, Josep Sala, que va morir precisament a causa de la covid-19 l’abril de l’any passat. La darrera actuació dels barcelonins va ser el 8 de març de 2020, dia en què van alçar el primer 7 de 7 amb tronc, nuclis i canalla femenins de la història. Va ser sota l’atenta mirada, precisament, del propi Josep Sala, que va sortir de casa per darrer cop per acompanyar la Colla de la seva vida.

L’homenatge i l’actuació se celebraran davant l’antic local dels Castellers de Barcelona, als Jardins dels Castellers, a partir de les 12h. Abans dels castells, hi haurà un petit acte de reconeixement a la figura de Josep Sala, que junt a Nicolau Barquet va impulsar la fundació de la Colla l’any 1969. En aquell any, el fet casteller era àmpliament desconegut a la ciutat comtal i només hi havia 6 colles actives arreu de Catalunya, totes elles a la zona tradicional.

Josep Sala va ser també el primer cap de colla dels barcelonins, des de la fundació fins el 1976, i ho va tornar a ser mitja temporada el 1986. També va ser el terç del primer pilar de 6 carregat per la Colla, l’any 1982, i president entre 1987 i 1989. El 2008 va rebre el Premi Sant Martí que atorga el districte de Barcelona, i el 2015 la Revista Castells el va reconèixer amb el Premi a la Trajectòria Castellera.

Fill de Ramon Sala, un dels primers caps de colla dels Castellers de Vilafranca, Josep Sala va fer castells amb els verds com a canalla i també va participar en alguns castells dels Nens del Vendrell. Després de traslladar-se a Barcelona amb la seva família, va formar part del Cos de Castellers de Ballets de Catalunya entre 1958 i 1963.

La transcendència de Josep Sala sobrepassa els Castellers de Barcelona, ja que amb la seva fundació va esdevenir una figura clau en el desenvolupament de la cultura popular a la capital i en l’expansió dels castells fora de la zona tradicional. I ho va fer de forma activa, ajudant intensament algunes colles que arrancaven, com els Moixiganguers d’Igualada, amb qui sempre va mantenir una relació especial.

Des de 2015, el pati d’assaig dels Castellers de Barcelona duu el seu nom i està presidit per les seves paraules d’agraïment en l’entrega del Premi a la Trajectòria Castellera de la Revista Castells: “El reconeixement de la meva trajectòria és fruit de l’esforç casteller col·lectiu. Us vull felicitar a tots i a totes, a la Colla, als d’abans, als d’ara, als que ja no hi són i als del futur. Us estimo”.

 

Actuació: Diada Homenatge a Josep Sala

Lloc: Jardins dels Castellers (Barcelona)

Data: 24 d’octubre de 2021

Hora: 12:00h

Colles: Castellers de Barcelona

← Anar a "noticies"