Presentació del llibre 'Barcelona: terra de castells'
‘Barcelona: terra de castells’, des de 1807
Jordi Planas | 2020-09-22
Els Castellers de Barcelona han presentat aquest dimarts ‘Barcelona: terra de castells’, editat per l’Ajuntament de Barcelona. El llibre és un homenatge de la Colla a la capital catalana, amb una forta càrrega fotogràfica. La presentació ha comptat amb els seus autors, Roberta Esteves, Raimon Cervera i Dani Cortijo, amb el Tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, i el president de la Colla, Ramon Gil.
Joan Subirats ha obert les intervencions posant en valor “l’esperit pioner dels Castellers de Barcelona”. Ha explicat que gràcies a la Colla “avui sembla normal que els castells formin part de manera natural de les festes i tradicions de la ciutat”. Ramon Gil, president de l’entitat, ha coincidit amb ell: “no es pot entendre el fet casteller a Barcelona sense els Castellers de Barcelona, sense la beneïda bogeria de molta gent que formava aquesta Colla”.
De la mà de Raimon Cervera, ‘Barcelona: Terra de Castells’ repassa els més de 200 anys de castells a la ciutat comtal. Des de les primeres referències a principis del segle XIX fins l’actual panorama casteller de la capital, amb 8 colles en actiu. “Per què molts barcelonins no ens creiem la realitat tan propera que té Barcelona amb els castells? El 1807, com va descobrir el Toni Mañané, ja hi ha castells documentats a Barcelona”, ha reflexionat l’expert casteller.
Però parlar de castells a Barcelona és parlar també dels Castellers de Barcelona. Raimon Cervera repassa entre d’altres els orígens de la colla, les seves singularitats, la seva importància en la difusió del fet casteller dins i fora de Catalunya o la seva empremta en la irrupció de les dones als castells.
Un cop repassades la història dels castells a Barcelona, i de la seva colla degana, el llibre i la colla reten homenatge a la ciutat que els ha vist créixer. Moltíssims castellers i castelleres de Barcelona han fet un gran esforç des de 2016 alçant cadascun dels pilars que conformen aquesta segona part del llibre. Gràcies a ells i a la coordinació fotogràfica de Roberta Esteves i l’equip de fotògrafs de la Colla, el llibre plasma amb imatges espectaculars pilars en 50 indrets emblemàtics de la ciutat de Barcelona. La fotògrafa i dissenyadora gràfica ha volgut mostrar el seu agraïment “a tota la gent que va estar venint una infinitat de caps de setmana a fer pilars, sense haver vist cap foto fins aquests dies”.
Amb els seus textos, Dani Cortijo desgrana la importància de cadascun d’aquests indrets i la seva relació amb la ciutat i la Colla de Barcelona. L’historiador ha volgut emfasitzar que “no és el típic llibre d’autoconsum per als castellers, però tampoc és el llibre per als turistes que només volen veure fotografies. El llibre uneix d’alguna manera aquestes dues ‘barcelones'”.
La presentació ha obert, per a la colla barcelonina, les celebracions de la Mercè 2020, en què per primer cop des de 1969 els Castellers de Barcelona no hi podran alçar castells. Alhora, és la clausura final a les commemoracions del seu 50è Aniversari. Del 50è Aniversari que, per primer cop, una colla es consolidaria a la ciutat comtal.
Podeu veure la presentació completa aquí