Logo de la Colla Castellers de Barcelona

Comiat de Josep Sala

Comiat de Josep Sala i Mañé

Mor Josep Sala i Mañé, fundador dels Castellers de Barcelona

Jordi Planas | 2020-04-21

Aquesta matinada ha mort a causa de la COVID19 Josep Sala i Mañé, fundador dels Castellers de Barcelona i cap de colla entre 1969 i 1976, a més de mitja temporada el 1986. Sala també va ser el terç del primer pilar de 6 carregat per la Colla, l’any 1982 i  president del 1987 al 1989. 

 

El 2008 va rebre el Premi Sant Martí que atorga el districte de Sant Martí a Barcelona, i el 2015 el Premi a la Trajectòria Castellera de la Revista Castells. 

 

A més de ser una figura necessària per al naixement i creixement de la Colla, Josep Sala ha estat una figura clau en desenvolupament de la cultura popular a Barcelona i l’expansió dels castells fora de la zona tradicional. Fill de Ramon Sala, un dels primers caps de colla dels Castellers de Vilafranca, Josep Sala va fer castells amb els verds com a canalla i també va participar en alguns castells dels Nens del Vendrell. Després de traslladar-se a Barcelona amb la seva família, de 1958 a 1963 va formar part del Cos de Castellers de Ballets de Catalunya. 

 

Ja el 1969 fundaria al costat de Nicolau Barquet els Castellers de Barcelona, la primera colla que es consolidaria fora de la zona tradicional (en aquell moment només n’hi havia 6 d’actives i totes a la zona tradicional) i un punt d’inflexió que va suposar la multiplicació de colles arreu de Catalunya. 

 

Josep Sala es va implicar en aquest creixement i va ajudar intensament algunes colles que arrancaven, com és el cas dels Moixiganguers d’Igualada amb qui va mantenir sempre una estreta relació.

 

Des de 2015, el pati d’assaig dels Castellers de Barcelona duu el seu nom i està presidit per les paraules d’agraïment de Josep Sala a l’entrega del Premi a la Trajectòria Castellera de la Revista Castells: “El reconeixement de la meva trajectòria és fruit de l’esforç casteller col·lectiu. Us vull felicitar a tots i a totes, a la Colla, als d’abans, als d’ara, als que ja no hi són i als del futur. Us estimo”.

 

Els Castellers de Barcelona volem manifestar el nostre agraïment a Josep Sala i Mañé per l’esforç immesurable durant tota la seva vida per al món casteller, i que va mantenir fins l’últim dia. El 8 de març, a la nostra darrera actuació a Vilafranca del Penedès, va ser-hi encara fent-nos costat, emocionant-se amb el primer 7 de 7 femení de la història, i hi serà sempre a través de les moltes hores, dies, mesos i anys que ha dedicat a tirar endavant la Colla. L’estimem.

← Anar a "noticies"