Logo de la Colla Castellers de Barcelona

Exposició del 50è Aniversari

Exposició del 50è Aniversari

Exposició a la Casa dels Entremesos: 200 anys de castells a Barcelona, 50 anys fent pinya

Jordi Planas | 2020-02-04

Els Castellers de Barcelona inauguren el proper dimecres 5 de febrer a les 20.00 h l’exposició “200 anys de castells a Barcelona, 50 Anys Fent Pinya” a la Casa dels Entremesos, en la que serà l’última ocasió per veure l’exposició itinerant. Es podrà veure a la Sala d’Actes fins el dia 29 de febrer, i l’horari per visitar-la serà de dimarts a dissabte de 10h a 13h, i de 16h a 19h, i els diumenges d’11h a 14h.

L’exposició compta amb quatre espais que mostren la història dels castells a Barcelona i fites que han marcat la trajectòria de la seva colla degana. Hi haurà una mostra de les camises utilitzades amb els seus respectius escuts, que han evolucionat amb l’escut de la ciutat de Barcelona. Es podrà gaudir d’una secció audiovisual on es mostraran vídeos i documentals sobre la història de la colla. I també s’hi podran veure 12 pòsters que mostraran la història dels castells a la ciutat comtal, com per exemple el primer document que parla de castells a Barcelona, que data del 1807. 

Finalment, es mostrarà un recull de tots els castells especials que els de la camisa vermella han fet al llarg d’aquests 50 anys: dins de coves, al cim de muntanyes, dins una piscina, sobre un vaixell i a diferents punts d’Europa. També es mostraran les grans fites de la colla com el primer pilar de 4 al 1969, el 9 de 8 del 2014 o el primer 5 de 7 femení de la història de l’any 2019.

Els Castellers de Barcelona volen transmetre també tot el que implica fer castells més enllà de la pràctica en sí: compten amb una Penya Blaugrana, un grup d’escalada, un de gastronòmic i al llarg de l’any fan moltes activitats de lleure que donen el significat de família a la camisa vermella.

Els 50 anys dels Castellers de Barcelona són també els 50 anys de la consolidació del fet casteller a la ciutat comtal. Però no només això, el naixement dels Castellers de Barcelona va representar també la consolidació definitiva del fet casteller fora de la zona tradicional. Els vermells són la quarta colla ininterrompudament en actiu més antiga de Catalunya, i la més antiga en actiu fora de la zona tradicional. La seva aparició va obrir la porta a l’expansió dels castells arreu de tot el territori català, i els barcelonins hi han participat activament amb l’apadrinament de prop de 20 colles. A més, la colla degana de la ciutat va ser la primera colla totalment amateur, per voluntat explícita de Josep Sala, fundador, i Nicolau Barquet. Aquest fet, a la llarga, seria tant o més revolucionari que la consolidació fora de la zona tradicional i acabaria transformant el món casteller per sempre.

Els Castellers de Barcelona també han aconseguit grans èxits a nivell tècnic, sent el 3 i el 4 de 9 amb folre, i el 9 de 8 les seves màximes construccions. I en el camí, han estat pioners en l’aposta per la dona en posicions habitualment ocupades per homes. Van ser la primera colla a descarregar un castell de 9 pisos amb una dona a baixos, a coronar un 2 de 7 amb dues dones a terços i, aquest any mateix, a descarregar tres castells de 7 (5 de 7 inclòs) amb el tronc i nucli íntegrament femení.

← Anar a "noticies"