Logo de la Colla Castellers de Barcelona

Cartell de la diada del 50è Aniversari dels Castellers de Barcelona

Cartell de la diada del 50è Aniversari dels Castellers de Barcelona

Els Castellers de Barcelona celebren el seu 50è Aniversari amb una gran diada

Jordi Planas | 2019-05-20

Els Castellers de Barcelona celebraran els seus 50 anys amb una diada el dissabte 8 de juny a les 18.00 h a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Serà el dia que farà exactament mig segle del primer pilar de 4 dels vermells, el 8 de juny de 1969 al Vendrell. La fundació dels Castellers de Barcelona va suposar la consolidació del fet casteller a la ciutat comtal. Però no només això, el naixement dels Castellers de Barcelona va representar també la consolidació definitiva del fet casteller fora de la zona tradicional.

Els vermells són la quarta colla ininterrompudament en actiu més antiga de Catalunya, i la més antiga en actiu fora de la zona tradicional. La seva aparició va obrir la porta a l’expansió dels castells arreu de tot el territori català, i els barcelonins hi han participat activament amb l’apadrinament de prop de 20 colles. A més, la colla degana de la ciutat va ser la primera colla totalment amateur, per voluntat explícita de Josep Sala, fundador, i Nicolau Barquet. Aquest fet, a la llarga, seria tant o més revolucionari que la consolidació fora de la zona tradicional i acabaria transformant el món casteller per sempre.

Els Castellers de Barcelona també han aconseguit grans èxits a nivell tècnic, sent el 3 i el 4 de 9 amb folre, i el 9 de 8 les seves màximes construccions. I en el camí, han estat pioners en l’aposta per la dona en posicions habitualment ocupades per homes. Van ser la primera colla a descarregar un castell de 9 pisos amb una dona a baixos, a coronar un 2 de 7 amb dues dones a terços i, aquest any mateix, a descarregar tres castells de 7 (5 de 7 inclòs) amb el tronc i nucli íntegrament femení.

Durant aquest mig segle, els barcelonins han fet d’ambaixadors de la cultura catalana arreu del món: París, Berlín, Londres, Nuremberg… i han estat presents en actes històrics per a la ciutat de Barcelona, com les inauguracions dels Jocs Olímpics del 1992, del Fòrum de les Cultures el 2004, o els Mundials de Natació el 2013, on van alçar un castell de set pisos net dins una piscina olímpica.

En acabar la diada del 8 de juny, els castellers gaudiran d’un sopar als Jardins del Clot de la Mel i gaudiran de concerts oberts a tot el públic. A les 21.30 h tocarà el grup de versions Ruc’n’Roll i a les 00.00 h DJ Sarasus tancarà la festa. 

← Anar a "noticies"