Logo de la Colla Castellers de Barcelona

Pinya dels Castellers de Barcelona

Pinya dels Castellers de Barcelona

Castells al Palau de la Generalitat per celebrar els 50 anys dels Castellers de Barcelona

Jordi Planas | 2019-07-02

Els Castellers de Barcelona faran demà, en un fet inèdit fins ara, un castell de 7 al Palau de la Generalitat. Serà amb motiu de la recepció del Molt Honorable President de la Generalitat, Quim Torra, a la colla barcelonina, que enguany celebra el seu mig segle d’història. L’acte començarà a les 19h i se celebrarà al Saló de Sant Jordi. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga també serà present a la recepció, que comptarà amb els parlaments del propi president de la Generalitat i del president dels Castellers de Barcelona, Ramon Gil.

Els barcelonins van arribar als 50 anys d’història el passat 8 de juny, data en què, el 1969, aixecaven el seu primer pilar de 4. Van ser la primera colla a consolidar-se fora de la coneguda com a zona tradicional (Tarragona, Valls, Vilafranca del Penedès, el Vendrell…) i van ser clau perquè definitivament el fet casteller arrelés arreu del país, amb prop de 20 colles apadrinades. 

Els Castellers de Barcelona també van ser la primera colla totalment amateur, per voluntat explícita de Josep Sala i Nicolau Barquet, fundador i impulsor de la Colla el 1969, un fet que revolucionaria el món casteller per sempre. Durant els seus 50 anys d’història, han assolit èxits a nivell tècnic com el 3 i el 4 de 9 amb folre, o el 9 de 8, i han estat pioners trencant estereotips pel que fa el paper de la dona. Han tingut dues dones caps de colla, van ser la primera colla a coronar un castell de 9 amb una dona a baixos i enguany han fet història en descarregar tres castells de 7 (entre ells per primer cop un 5 de 7) amb troncs i nuclis íntegrament formats per dones.

Amb la seva activitat, els barcelonins han fet d’ambaixadors de la cultura catalana arreu del món: París, Londres, Berlín, Nuremberg… i han estat presents en actes històrics per a la ciutat com la inauguració dels Jocs Olímpics el 1992 o els Mundials de Natació el 2013, on van alçar un castell de 7 net dins una piscina olímpica.

← Anar a "noticies"