Cartell de l'exposició '200 anys de castells a Barcelona, 50 anys fent pinya'
Exposició: 200 anys de castells a Barcelona, 50 anys fent pinya
Jordi Planas | 2019-09-09
Els Castellers de Barcelona inauguren el proper dijous 12 de setembre les 20.45 h l’exposició “200 anys de castells a Barcelona, 50 Anys Fent Pinya” que tindrà lloc a la Sala Foyer de l’Orfeó Martinenc. A l’acte hi intervindrà Jordi Gras i Mateu, president de l’Orfeó Martinenc i Toni Mañané, coordinador de l’exposició. En acabar la presentació, els Castellers de Barcelona faran un pilar per inaugurar la mostra.
L’exposició, que es podrà visitar fins al 30 de setembre, de dilluns a divendres entre les 17 i les 20, comptarà amb quatre espais que mostra la història dels castells a Barcelona i els diferents fets que han marcat la trajectòria dels Castellers de Barcelona.
S’hi podrà trobar una mostra de les camises utilitzades amb els seus respectius escuts, que han evolucionat amb l’escut de la ciutat de Barcelona. També es podrà gaudir d’una secció audiovisual on es mostraran vídeos i documentals de fets importants per a la colla. També es podran veure 12 pòsters que mostraran la història dels castells a la ciutat catalana, com per exemple el primer document que parla de castells a Barcelona, que data del 1807.
Finalment, es mostrarà un recull de tots els castells especials que els de la camisa vermella han fet al llarg d’aquests 50 anys: dins de coves, al cim de muntanyes, dins una piscina, sobre un vaixell i a diferents punts d’Europa. També es mostraran les grans fites de la colla com el primer pilar de ¡4 al 1969, el 9 de 8 del 2014 o el primer 5 de 7 femení de la història de l’any 2019.
Els Castellers de Barcelona volen transmetre també tot el que implica fer castells més enllà de la pràctica en sí: compta amb una Penya Blaugrana, un grup d’escalada, un de gastronòmic i al llarg de l’any fan moltes activitats de lleure que dónen el significat de família a la camisa vermella i l’escut de la ciutat.
L’acte d’inauguració d’aquest dijous, emmarcada dins els actes de les festes de La Mercè 2019, serà només el principi d’aquesta exposició que serà itinerant i visitarà diferents espais de la ciutat fins a Santa Eulàlia de l’any 2020 que acabarà a la casa dels entremesos.
Els Castellers de Barcelona celebren enguany el seu 50è Aniversari. La fundació dels Castellers de Barcelona va suposar la consolidació del fet casteller a la ciutat comtal. Però no només això, el naixement dels Castellers de Barcelona va representar també la consolidació definitiva del fet casteller fora de la zona tradicional.
Els vermells són la quarta colla ininterrompudament en actiu més antiga de Catalunya, i la més antiga en actiu fora de la zona tradicional. La seva aparició va obrir la porta a l’expansió dels castells arreu de tot el territori català, i els barcelonins hi han participat activament amb l’apadrinament de prop de 20 colles. A més, la colla degana de la ciutat va ser la primera colla totalment amateur, per voluntat explícita de Josep Sala, fundador, i Nicolau Barquet. Aquest fet, a la llarga, seria tant o més revolucionari que la consolidació fora de la zona tradicional i acabaria transformant el món casteller
per sempre.
Els Castellers de Barcelona també han aconseguit grans èxits a nivell tècnic, sent el 3 i el 4 de 9 amb folre, i el 9 de 8 les seves màximes construccions. I en el camí, han estat pioners en l’aposta per la dona en posicions habitualment ocupades per homes. Van ser la primera colla a descarregar un castell de 9 pisos amb una dona a baixos, a coronar un 2 de 7 amb dues dones a terços i, aquest any mateix, a descarregar tres castells de 7 (5 de 7 inclòs) amb el tronc i nucli íntegrament femení.
Durant aquest mig segle, els barcelonins han fet d’ambaixadors de la cultura catalana arreu del món: París, Berlín, Londres, Nuremberg… i han estat presents en actes històrics per a la ciutat de Barcelona, com les inauguracions dels Jocs Olímpics del 1992, del Fòrum de les Cultures el 2004, o els Mundials de Natació el 2013, on van alçar un castell de set pisos net dins una piscina olímpica.