Logo de la Colla Castellers de Barcelona

Diada de la Festa Major del Clot 2018

Diada de la Festa Major del Clot 2018

Actuació castellera per la Festa Major del Clot

Jordi Planas | 2019-10-04

Els Castellers de Barcelona faran l’última actuació d’aquesta temporada el 10 de novembre. Amb motiu de la Festa Major del Clot, barri on fa anys que hi tenen la seva seu. Els vermells actuaran, com ja és tradició, a les seves festes. L’actuació començarà a les 12.00 h i als Castellers de Barcelona els acompanyaran els Castellers de Lleida i els Castellers de Sabadell.

Per als vermells és una diada molt important cada any, ja que es tracta de l’última de la temporada i hi volen fer els millors castells possibles. Enguany però, aquesta fita encara és més important. Aquest 2019 fa 50 anys que es van fundar els Castellers de Barcelona i aquesta diada servirà per tancar la temporada del seu 50è Aniversari.

Els Castellers de Barcelona són la quarta colla ininterrompudament en actiu més antiga de Catalunya, i la més antiga en actiu fora de la zona tradicional. La seva aparició va obrir la porta a l’expansió dels castells arreu de tot el territori català, i els barcelonins hi han participat activament amb l’apadrinament de prop de 20 colles.

A més, la colla degana de la ciutat va ser la primera colla totalment amateur, per voluntat explícita de Josep Sala, fundador, i Nicolau Barquet. Aquest fet, a la llarga, seria tant o més revolucionari que la consolidació fora de la zona tradicional i acabaria transformant el món casteller per sempre.

Els Castellers de Barcelona també han aconseguit grans èxits a nivell tècnic, sent el 3 i el 4 de 9 amb folre, i el 9 de 8 les seves màximes construccions. I en el camí, han estat pioners en l’aposta per la dona en posicions habitualment ocupades per homes. Van ser la primera colla a descarregar un castell de 9 pisos amb una dona a baixos, a coronar un 2 de 7 amb dues dones a terços i, aquest any mateix, a descarregar tres castells de 7 (5 de 7 inclòs) amb el tronc i nucli íntegrament femení.

Durant aquest mig segle, els barcelonins han fet d’ambaixadors de la cultura catalana arreu del món: París, Berlín, Londres, Nuremberg… i han estat presents en actes històrics per a la ciutat de Barcelona, com les inauguracions dels Jocs Olímpics del 1992, del Fòrum de les Cultures el 2004, o els Mundials de Natació el 2013, on van alçar un castell de set pisos net dins una piscina olímpica.

← Anar a "noticies"